tiistai 7. huhtikuuta 2015

Opettajien mietteitä koulurakentamisesta


Nimetön hirvemme innostui ottamaan
selfien Kastellin Monitoimitalolla abien tekemän
But first, let me take a selfie - julisteen edessä
Kuten kerroin, opintomatkallamme Pudasjärvellä ja Oulussa oli mukana opettajia. Viestitellessämme Savion, Vuonteen ja Tarvaalan koulun oppilaiden nimiehdotuksista hirvimaskotillemme, kysyin heiltä myös sitä, millaisia ajatuksia oululaisten opettajakollegoiden työpaikoilla vierailu oli heissä herättänyt.

On esimerkiksi aika eri asia kuulla, että kouluissa on paljon hukkatilaa pääosin tyhjinä olevien käytävien muodossa, kuin kokeilla itse, miten käytävättömässä koulussa liikutaan luokasta toiseen.

Mutta päästetään nyt opettajat itse ääneen!

Tuula Leppäkari Savion koululta totesi, että  "Opintomatka oli mielestäni ilmapiiriltään innostunut ja järjestelyiltään onnistunut." 

Tunnelmia Ritaharjun monitoimitalolta

Pekka Järvelä Tarvaalan koulusta taas kirjoitti, että "Ajatuksena koko Ekokoulu-konsepti on erittäin mielenkiintoinen. Se luo monia uusia mahdollisuuksia sekä koulun että koko koulua ympäröivän yhteisön kehittämiseen.Pudasjärven hirsirakennusprojektit todistivat, että hirsi on toimiva ja nykyaikainen rakennusmateriaali myös julkisiin rakennuksiin. Vuonna 2013 valmistunut päiväkoti oli käyttäjäystävällinen ja tunnelmaltaan lämmin ja rauhoittava." 

Myös Veli-Pekka Ala-Porkkunen Vuonteen koululta piti hirrestä: "Hirsi tuntui mukavalta materiaalilta, se vaimensi hyvin ääntä." 

"Keskiviikkona tutustuimme uusiin oppimisympäristöihin Oulussa. Oulun uudet monitoimitalot lisäävät koulun yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa kaikkia hyödyttävällä tavalla." (Pekka)

"Fyysisen oppimisympäristön monet mahdollisuudet avautuivat erilaisissa rakenne- ja tilaratkaisuissa." (Tuula)

"Monitoimimalli olisi varmasti toimiva Laukaan Ekokoulussa. Opettajan näkökulmasta arvostan erityisesti uutta suunnittelua, jossa oli otettu huomioon erilaiset oppimisympäristöt, jotka mahdollistavat useat eri ryhmittelyt ja työtavat." (Pekka)

Veli-Pekka listasi asioita, joita koulun suunnittelussa olisi hyvä ottaa huomioon:

  • Koulun käytävät ovat välttämättömiä. 
  • Siivouskin pitää ottaa huomioon. 
  • Käsityöluokasta (teknisentyön ) voisi tehdä monitoimiluokka. 
  • Liikuntasaliin mahdollista yhdistää jokin lisätila, esim. ruokasali.
  • Riittävän suuri monitoimiulkokatos sateen varalle: välitunnit, liikuntatunnit, taksien odotukset. 
  • Muitakin ulkokatoksia tarvitaan, piha-alue ja -välineet ovat oleellisia.

Kastellin monitoimitalo Oulussa otettiin
käyttöön viime syksynä
Tuula taas mietti niin nykyisen Savion koulun mahdollisuuksia kuin tulevaisuuden pedagogiikkaakin:

"Savion koulun oppimisympäristön mahdollisuudet alkoivat hahmottua uudessa valossa. Täytyy oikein ihmetellä ääneen, miten ennakkoluulottomasti se on suunniteltu jo 1960-luvun alussa. Erilaiset pedagogiset ratkaisut tulevaisuuden oppimisympäristöissä jäivät askarruttamaan mieltä. Toivoisin, että jatkossa järjestetään mahdollisuus perehtyä porukalla niihinkin."

Opettajillamme on nyt ehkä ainutkertainen mahdollisuus vaikuttaa siihen, millainen heidän mahdollisesta tulevasta työpaikastaan tulee. Opetussuunnitelmaa ollaan muuttamassa ja se vaikuttaa myös käytettäviin tiloihin. Mutta aika velho saa olla, että osaa ennustaa, millaisia koulut ovat sadan vuoden päästä, siksi koulun suunnittelussa pyritään jo nyt muunneltavuuteen, siihen, että tilaa on tarvittaessa helppo isontaa - tai pienentää, ja käyttää eri tarkoituksiin.

Lopuksi Pekka kiteyttää hyvin meidän kaikkien ajatukset: "Opintomatka herätti paitsi paljon ajatuksia myös paljon intoa. Meillä on mahdollisuus täällä Laukaassa toteuttaa jotain uutta ja kestävää. Odotan mielenkiinnolla, mitä kaikkea hanke tuokaan tullessaan"

Onko sinulla mielipiteitä siitä, millainen olisi hyvä Ekokoulu? Kerro ajatuksiasi blogin kommenteissa tai tule mukaan Markkinavuoropuheluumme 21. huhtikuuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tätä blogia saa kommentoida myös anonyymisti, mutta spämmikommentit poistetaan heti kun ehditään.